Skip to main content

DE SNELSTE TER WERELD

LEGENDARISCHE DAREDEVILS

“Degene tegen wie ik streed, was de dood. En dat is de zwaarste tegenstander in de wereld." - Evel Knievel

Detail shot showing the Evel Knievel branding on helmet

 

 

DE OORSPRONKELIJKE DAREDEVIL

De woorden van Evel Knievel geven kleur aan wat al de ultieme adrenalinestoot is. Hij is degene die de dood in de ogen zag zonder te knipperen... de oorspronkelijke daredevil.

De stunt waarmee hij beroemd werd, vond plaats op 31 december 1967 toen hij op een Triumph probeerde over de afstand van 43 meter tussen de fonteinen van Caesar’s Palace in Las Vegas te springen.

Zijn favoriete motor voor zijn sprongen was een 650cc Triumph T120TT Bonneville met de naam ‘Colour me Lucky’. Deze schoof onderuit bij de landing, waardoor Knievel in coma raakte en diverse verwondingen had.

Later zei hij: "Bij de afzet is het nog nooit verkeerd gegaan. Landingen! Dat is waar de problemen ontstaan."

De Caesar’s Bonneville was zijn creatie en later zou hij zijn droom van wereldwijde superster verwezenlijken. 

Image Source: Caesars Palace, Getty Images

 

Caesars Palace luxury resort casino in Las Vegas

 

 

VERSLAAFD AAN SNELHEID

Guy Martin doet alles op volle snelheid, of hij nu praat of rijdt. In feite is hij verslaafd aan snelheid. Het is dus geen verrassing dat deze voormalige TT-coureur twee keer een topsnelheid heeft bereikt op Triumphs.

Martin heeft vier snelheidsrecords gevestigd, inclusief de Wall of Death in 2016 op een aangepaste T160 750cc Triumph Trident Triple uit de jaren '70 op het vliegveld van Manby in zijn thuisplaats Lincolnshire. Hij trotseerde 5,2 G om 78 mph te bereiken en een Guinness World Record te behalen.

In 2016 en 2017 hielp hij Triumph bij een poging om het snelheidsrecord op het land van 376,363 mph te verbeteren met de speciaal gebouwde Triumph Infor Rocket Streamliner met een vermogen van 1000 pk. Maar moeder Natuur besliste anders en door slechte weersomstandigheden moest de poging worden gestaakt.

 

 

Guy Martin sat in the cockpit of the Triumph Infor Rocket

 

 

STUNTSTERREN

Voor een achtervolging of een race over de trappen in het centrum van Rome wordt vaak de voorkeur gegeven aan een Triumph.

Triumphs zijn al lange tijd begeleiders van sterren zoals Tom Cruise, Clint Eastwood, Bob Dylan, Angelina Jolie en Elvis Presley, die hun been al over het kenmerkende logo zwaaien sinds de begindagen van de film. Maar het zijn vaak stuntrijders die het gevaarlijke werk doen, al vanaf de tijd dat Bud Ekins over het prikkeldraad sprong in The Great Escape in 1963.

Meer recentelijk fungeerde Triumph-stuntrijder Nick Brocha als plaatsvervanger voor Ryan Reynolds in The Hitman’s Bodyguard op een Speed Triple R. 

Kieran Clarke, een stuntman uit Hollywood, reed op een Street Scrambler in samenwerking met Tom Cruise in Mission: Impossible voordat hij werd ingezet in de kaskrakers Transformers en The Mummy Returns.

 

 

two Triumph motorcycles racing