Skip to main content

SCRAMBLER 1200

EEN COMPLEET NIEUW NIVEAU

Een revolutie in een tijdperk van revoluties

 

Achteraf gezien bleef er een zekere onvermijdelijkheid over. Des te meer dat 'motorrijden' populair werd als een leuke toegankelijke hobby, des te meer voor de hand liggend het was dat iemand op een bepaald moment was gaan kijken naar de Californische woestijn en dacht; "Hé, wat als...?"

De jaren 1960 werd een decennium vooral bekend om de opeenstapeling van culturele revoluties, en een dergelijk sociaal ontwaken kwam op een moment dat bepaalde groepen jongeren beschikking kreeg over ongekend besteedbaar inkomen samen met de vrijheid om er van te genieten.

Zichzelf motoren, motorkleding en toebehoren hebben aangeschaft en zich in staat stellend off-road grenzen te verleggen, bloeide een steeds populairder wordende underground beweging uit over de uitdagende duinen in de buurt van Baja, zuid-Californië. Dit nieuwe tijdverdrijf – bekend als 'scrambling' – trok steeds grotere getalen samen weekend na weekend.

 
THE EMERGENCE OF SCRAMBLING

Het motorrijden had zichzelf reeds jaren eerder als een belangrijk lifestyle-statement geïntroduceerd. Niet langer werden motoren slechts beschouwd als een bescheiden vorm van eigen vervoer of het exclusieve domein van de race-elite, Een spannende nieuwe motorrijdersbeweging werd voortgetrokken door een groeiende tienersubcultuur die enthousiast de non-conformistische voorbeelden volgden die hen werden voorgesteld in de vorm van tegelijkertijd Hollywood idolen als rebelse muzikanten….

De introductie op het wereldpodium van Triumph’s game-changing 650cc Bonneville T120 in 1959 had Triumph' s reputatie over de hele wereld bepaald door slijtvaste betrouwbaarheid, superieure kwaliteit en het grenzeloos vermogen. En van cruciaal belang voor deze reputatie, met name in Amerika, waar steeds hogere prestatie niveaus over het algemeen gevraagd werden.

Zo zijn er velen in Californië die hun off-road strepen verdiend hebben op een Triumph. De behoeften van scrambling waren een uitdaging, en het waren deze stevige Britse modellen die als de motoren van keuze van liefhebbers hen zou helpen om te zien hoe ver ze konden gaan.


 WHAT IS SCRAMBLING?

Dit nieuwe type van motorrijden bestond uit het verleggen van grenzen op allerlei natuurlijke terrein; een discipline die een combinatie eiste van een vaardige motorfietscontrole en onbetwist vertrouwen in de prestaties, de kracht en de stabiliteit van de motor.

Het overschatten van de prestaties van een motor op onvoorspelbare terrein kan kostbaar uitvallen, dus meteen vanaf het begin waardeerden scrambler-enthousiastelingen de Triumph T120 en TR6 parallel twin productiefietsen welke aan de individuele behoeften werden aangepast.

Scrambler liefhebbers verbeterden hun motoren naar hun eigen zeer specifieke behoeften; door het strippen van de motoren; ze te ontdoen van schermen en spatborden om gewicht te besparen en het wijzigen van de uitlaten zodat ze ruim boven de grond bleven. Ze monteerden noppenbanden om het ruwe terrein makkelijker te kunnen begaan, stelden de vering af voor persoonlijke comfort, en lieten vervolgens hun haar uit de staart te laten om wuivend over de duintoppen te gaan!

In een decennium van verlicht cultureel zelfbewustzijn, ontdekten de scramblerrijders een nieuw soort bevrijding voor zichzelf. Bevrijd van de beperkingen van het op de weg rijden, scrambling was, en is, alles over het slippen van de achterkant van de motor, het rijden over hobbels, en rondhangen met vrienden tijdens het testen van jezelf en je motor op hun beider grens door snel stromend water, over vuil, zand en grind rijden. Door woestijnen en door uitgedroogde rivierbeddingen. Niet gehinderd door (uiteraard verstandige!) wegverkeerswetten, ontdekten de rijders een geheel nieuw niveau van laid-back rijplezier, met de berijder, de machine en de natuurlijke omgeving in harmonie, en een ronduit ongelofelijk coole manier van rondhangen met vrienden; racen voor de lol in plaats van voor de prijzen. En wat ze vonden was: PLEZIER!

 

 

 

 

ENDORSED BY HOLLYWOOD ROYALTY 

Tegen de tijd dat filmster Steve McQueen (de studio-stijl icoon 'King of Cool') in 1963 een frequente gast was op de duinen, was de Zuid-Californische scrambler beweging al in volle gang, en zo populair dat Triumph de West-Kust van de VS met een speciaal aangepast T120C Bonneville model beleverde. In de volksmond bekend als de 'TT', was dit off-road-productie model al af-fabriek gestript en stond te trappelen met hoge uitlaten, minder geluidsarme dempers, carterpanbescherming en Dunlop Universal banden.

Het was een klassieke configuratie en specificatie, een uitstraling die tot in de perfectie paste bij de wensen van de rijders. En het was precies deze progressieve houding en stijl die herleefde in 2006 toen Triumph de nieuwe Scrambler herintroduceerde.

 

 MODERN CLASSIC SCRAMBLING

Triumph’s 2006 Bonneville Scrambler, zijn recentere opvolgers en uiteindelijk het vervangend model, de huidige 900cc Street Scrambler, resulteerde in een 21e- eeuwse creatie van een subcategorie van scrambler motoren.

Deze worden nog steeds beschouwd als een mateloos goed uitziende urban classics met een hoogwaardige specificaties en styling niveaus, echte head turners op straat net als toen ze driftend off-road reden. En, met een knipoog naar de oorspronkelijke beweging van de jaren ‘60, allemaal aan te passen naar eigen inzicht en uitstraling.

Maar terwijl de 2019 Street Scramblers ruige off-road houding en koele veelzijdigheid succesvol en populair blijft, werd duidelijk dat er ruimte was in deze spannende markt voor een volgende generatie scrambler die net zoveel in staat is om de hele dag op de weg te rijden als het meest extreme avontuur aan te kunnen buiten de gebaande paden.

.....een ware multi inzetbare motor gebouwd voor zowel het comfort op de weg als voor off-road avontuur.

Alles wat een state-of-the-art scrambler zou moeten zijn.

Die motor is de Scrambler 1200.

En hij komt binnenkort.


 

SCRAMBLER 1200: THE REAL DEAL

The first, the best, and the most exciting... on every level.

Vraag een proefrit aan